Madeira

 

Filla del foc

Un jardí botànic en mig de l’oceà Atlàntic

 

 

F‫ita 1

 

 

Es una preciosa illa d’origen volcànic situada a uns 400 km. De les Illes Canaries i a uns 900 de Lisboa. Fou colonitzada pels portuguesos a l’any 1.425. Es una de les deu regions ultraperifèriques de la Unio Europea i per tant gaudeix dels privilegis que aquesta situació li comporta pel que fa a polítiques de suport amb la finalitat de suplir les seves carències en infraestructures, materials i desenvolupament econòmic. Platges en te més aviat poquetes, però el que si té es una natura envejable, que els seus habitants han sabut cuidat i enfocar cap un sector de turisme sostenible. Es per això que la seva economia es dedica en un percentatge molt alt a n’aquest sector.

 

Funchal 1

 

La seva capital i ciutat més grossa a la vegada es Funchal, situada al sud-est de la Illa i amb una població d’uns 120.000 habitants, molt dispersos en vivendes baixes. Aqui el tema dels grata-cels no s’estila gens ni mica. Té un port, un passeig marítim i uns carrerons peatonals que val la pena recórrer encara que només sigui per unes hores.

 

 

Casa amb jardi

 

 

La resta de la població de la illa es concentra en petits nuclis urbans, majoritàriament a la franja sud, però es la vesant nord la que més ens interessa a nosaltres, per que es allà on hi ha els nuclis més autèntics i els accessos a les rutes mes interessants.

 

 

El seu suau clima al llarg de tot l’any li ha valgut el nom de “Jardí Botanic de l’Atlantic”. Efectivament, la seva flora es una de les primeres coses que impressionen al viatger. Els seus frondosos i florits boscos son un paradís pels amants de la natura i el senderisme.

 

Si bé el més conegut pel que fa a rutes senderistes de la illa son les “levadas” o conduccions d’aigua que la porten des de dalt de les muntanyes fins els nuclis de població, son de destacar també algunes rutes del seu massís central, de gairebé 2.000 mt. D’alçada, amb pics com el Ruivo, el més alt, o el Pico Grande, potser el més espectacular pel que fa al seu accés.

 

La gran majoria de "levades" transcorren en mig de frondosos boscos.

 

Punta de slorenzo 5

Visita obligada es Sao Lorenço. Es tracta de l’extrem més oriental de la Illa i coneguda per les seves vistes de la costa: colors rotjos i ocres que baixen de sobte fins a la mar i des d’on es poden veure les illes veïnes, amb particular i la que més clar es veu es Porto Santo. Es una de les rutes més concorregudes de la illa, per la seva facilitat d’accés i la seva bellesa, tot i així creiem que es una ruta força interessant.

 

 

Les sargentanes ens acompanyaran gairebé tot el viatge.Arribats a la Casa do Sardinha, en la actualitat un centre d’interpretació, trobam que es un bon lloc per pegar una mossegada. Quina no es la nostre sorpresa quan veiem que a la taula es començen a afegir convidats amb qui no contavem. 

Petites i gracioses, ni ha  per tot arreu de l’illa. Si vos voleu fer amic seu basta que lis doneu alguna cosa de menjar: s’estimen més el dolç que el salat.

 

 

Amb les “levadas” entrem ben de ple dins el que es la natura i els boscos de Madeira. Per norma general son planes, com a molt tenen desnivells molt suaus, la qual cosa fa que el seu nivell de dificultat sigui baix. Normalment les zones delicades d’aquestes rutes, es a dir, que es puguin trobar a prop d’algun tipus de desnivell, estan protegides per algun passa-mans. Tot i així hi pot haver algun tram que pugui presentar algun perill i s’ha d’anar en compte, sobretot si es té vertigen.

 

Tram sense protecció.

 

Caldeirao 1

 

 

Fa (segons diuen els entesos) 27 milions d’anys, aquesta imatge hagués sigut impossible per que estem dins un cràter. Poc  poc, la lava va anar deixant pas a una font d’aigua des d’on neix de forma espectacular una “levada”

 

 

 

Cada vegada que els operaris que construien les  “levadas” es trobaven amb un obstacle en forma de muntanya no tenien mes remei que tirar recte fent un túnel. Així, prop de 50 km de túnels recorren la illa per donar continuïtat als cursos d’aigua.

 

Senderos 4Senderos 5

Aquest es llarg.. Gairebé no es veu el final.

 

Madeira és una illa molt plujosa. Aixó fa que els bots d’aigua arribin a esser companys habituals de les nostres rutes per “levadas”. La veritat es que no cal dur massa aigua per aquests camins…

Caldeirao 6

 

Strelitzia

Hortensia

 

Senderos 11

Margalida i margalidera, cosines que es retroben a la muntanya.

 

Strelitzias, Hortensies, margalideres… ara començam a entrendre per que li diuen “Jardi Botanic” a Madeira…

 

L’he trobat!!!

 

Tot i que de ben segur gaudirem de les passejades arran dels canals d’aigua, no podem deixar l’illa sense fer una incursió al massís central i tastar el que es el muntanyisme a Madeira. La ruta que vos proposam es gairebé inèdita en un bon tros del seu recorregut, concretament des del “Pico Alto” al “Pico do Jorge”. Es tracta d’una ruta circular molt poc documentada entre aquests dos cims. Ni mapa topogràfic, ni informació a cap llibre ni per internet… No vam trobar rés. Tot i així ens vam decidir a intentar ferla, però després del “Pico Alto” ens vam trobar bloquejats. Penya-segats, passos impossibles…

 

Pico grande 2

 

El cim del “Pico Grande” (1.654m) es espectacular. Si, Si… sembla

mentida pero es pot pujar….

 

Pico grande 1

Ho veieu??

 

Cercant el pas

 

Superat el “Pico Grande” tocava trobar el pas que ens duia fins el “Do Jorge”.

Voltes i més voltes fins que a la fi el vam trobar.

 

Gairebé una hora anant endavant i endarrera, voltes, pujades i baixades i no ens movíem d’on estàvem. Fins que ja apunt de deixar-ho anar, na Mestre va cridar la frase més esperada:

L’he trobat!!!

 

Efectivament, amagat darrera unes roques, ben aprop d’un penya-segat i al lloc on menys s’ens hagués acudit mirar, començava el pas que baixava del “Pico Alto” i ens duia al “Do Jorge”. Les fites no estaven massa clares, evidentment el camí estava poc transitat, així que vam haver de tirar de manual d’escoltisme i guiar-nos amb la brúixola cap a les coordenades que havíem calculat damunt el mapa.

Baixada pico grande

 

Aquesta fou la ruta seguida per baixar del “Pico Grande”

 

 

 

 

 

 

 

 

Pas asegurat

 

 

Els pasos més complicats están ben assegurats.

 

 

 

 

 

 

Pico grande 4

Posta de sol 3

         A dalt del “Pico do Jorge”.                                   Aixó no son hores d’acabar eh?….

 

Aqui teniu l’enllaç al track d’aquesta ruta

 

UPs.. ja anavem a acabar aquesta crònica i no hem parlat de dues coses fonementals:

 

Gastronomia i Allotjaments

 

Bé, en dues paraules, pel que fa a la gastronomia te influencies evidentment Portugueses  així el peix es exquisit (bacalau, espada…) i també Canaries (lapas per exemple).

Pel que fa als l’allotjaments… son petits, familiars, pero nets i comfortables. On ens allotjarem? Aqui va una pista: una imatge de la posta de sol que es pot veure de just devora l’hotel.

 

Posta de sol 2_1

 

 

I per acabar…

 

Algunes fotos que no sabiem bé on posar.

 

Jo 2

Altre escura-dents no podies trobar, troç d’animal?????

 

Caldeirao 3

Sembla enfadada pero es molt simpàtica. Espera que li doneu alguna cosa…

anneres

Aqui els ànecs viuen d’alló més bé.

 

Girgoles 1

Fins i tot vam veure algunes Girgoles.

 

Posta de sol 2b

Fitsau-vos aqui per on va la carretera.

 

 

 

 

I aixó es tot amics/gues…

 

 

Jo 1

Teniu tots els frontals preparats?

 

Caldeirao 7

 

Doncs endavant!!!

 

Estarem encantats que ens acompanyeu a n’aquest increible viatge de senderisme que vos hem preparat per la primera setmana de setembre i esperam de bon de vé que sigui del vostre gust.

 

Viatge de preparació fet del 24 al 29 de maig de 2012

Climatologia: llevat del darrer dia que vam tenir un sol esplendit tot el temps, vam tenir nubols pero en cap moment ens van desbaratar cap pla. Temperatures entre 20 i 23 º

Totes les imatges han estat obtingudes en aquestes dates i es corresponen a rutes previstes per fer al viatge de senderisme entre el 31 d’agost i el 5 de setembre de 2.012.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s