Us de la brúixola per orientaciò a la muntanya.

 

La brúixola més aconsellada és aquella que és senzilla, barata i lleugera però ha de tenir anell giratori, simplement això. Observem com és una brúixola d’aquest tipus, tal com es veu a les fotos. Sobre una regleta de plàstic està muntada la brúixola, aquesta regleta té una fletxa que serveix per marcar el RUMB. La brúixola té un anell giratori que té la possibilitat de girar i està marcat en tota la seva circumferència en graus, des de 0 º a 360 º. La part vermella de l’agulla de la brúixola indica el nord.

 

234-01

 

234-02

 

PRIMER CAS, tenim un mapa de la zona i sabem a on anem i volem posar el rumb en la brúixola per saber en quina direcció hem d’anar.

Res més fàcil. Col · loquem la brúixola sobre el mapa, fent coincidir el centre de l’agulla (el punt de gir) amb el lloc on ens trobem. Apuntem amb la fletxa de RUMB cap al lloc a on ens volem dirigir al mapa. Llavors subjectant bé la brúixola sobre el mapa i així situada anem girant l’anell fins que l’agulla vermella pintada sobre ell (no l’agulla de la brúixola) apunt al nord del mapa, normalment cap amunt, simplement orientada cap amunt del mapa. En alguns casos no és cap amunt, sempre hi haurà una indicació al mapa dient llavors cap a on està el nord. Bé, un cop ajustat així l’anell giratori només hem d’agafar la brúixola i fer coincidir la fletxa vermella pintada amb l’agulla vermella de la brúixola (és a dir fer coincidir el nord que ens indica la brúixola amb el nord que li hem marcat en el mapa), la fletxa de rumb ens estarà llavors indicant cap a on hem d’anar per arribar a aquest punt. Tot aquest simple procés que costa fer uns segons queda il · lustrat en les fotos.

 

234-03

234-04

234-05

SEGON CAS, en una guia de muntanya ens indiquen un rumb determinat i hem d’anar cap al. Per exemple ens indiquen: “des del punt on ens trobem prendre el rumb 230 º”.

Facilíssim, girem l’anell fins a fer coincidir la mesura 230 º amb la fletxa de RUMB. A continuació fem com abans coincidir la punta de la fletxa vermella pintada amb la part vermella de l’agulla de la brúixola. I ja només hem de seguir la direcció que ens marca la fletxa de RUMB.

234-06

 

TERCER CAS, veiem un punt concret llunyà i volem posar a la brúixola el rumb adequat per arribar-hi.

Apuntem amb la fletxa de RUMB cap al punt concret mentre fem coincidir la part vermella de l’agulla amb la fletxa vermella giratòria. Cada vegada que vulguem veure el nostre rumb només hem de fer coincidir ambdues (fletxa vermella giratòria i part vermella de l’agulla) per veure l’adreça que ens marca la fletxa de rumb i seguir-la.

 

234-07

 

Amb la brúixola es poden fer més coses però penso que no val la pena embolicar-se tant. Cal tenir en compte que la brúixola és vàlida mentre el nostre camí sigui més o menys recte, en cas contrari ens obligaria a fa càlculs matemàtics que sobrepassen aquestes simples nocions d’ús de la brúixola. Per descomptat, amb l’aparició del GPS la brúixola ha quedat relegada a un segon lloc encara que convé portar sempre per si falla l’aparell electrònic. No és tan precisa però ens pot treure de molts problemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s