2010-12-08 Barranc de Biniaratx

 

Aquesta vegada hem fet un torrent un poc més complicat i a més a més actiu, vull dir que amb un cabdal considerable que no ens permetia sentir-nos de dalt a baix als salts pel renou de l’aigua.

Ens trobem a l’aparcament d’Ocimax per partir amb dos cotxes, som 8 persones, vers Sóller i en arribar a les rentadores de Biniaraix els aparquem com podem i ens endinsem per les escales inacabables del barranc.

Pujam quasi fins arribar a les cases de l’Ofre just passat el salt dels Cans on al costat del camí hi ha una endinsada que baixa cap al torrent i es veu un petit pla amb verdesca on ens posem el neoprè i mengem una mica.

clip_image004_thumb[2]clip_image006_thumb[1]

 

Uns 50 metres més avall ja comença el primer salt, és desgrimpable però val més la que guarda que la que cura i decidim muntar cordes. Aviat sortim a la part de baix del salt dels Cans i tot d’una tornem a trobar un sèrie de passos també desgrimpables fins arribar a un dels salts més llarg (22,5 m) Aquí trobem un ensurt: l’aigua ha baixat una pedra que ha quedat encastada dins la conca del salt i la corda que tirem, en tan mala pota que passa entre la paret i la pedra, bloquejant-se i ens provoca un maldecap. Tot en gros hem de tirar una corda paral·lela on baixem per desfer l’embull.

El final acaba dins un gorg d’una fondària extraordinària i que l’aigua ens gela de lo freda que està. Es diu que aquest gorg és el que té l’aigua més gelada de Mallorca i sempre n’hi ha, ja que és una font.

Tot seguit ve un altre salt de 15 metres. Som dins una zona totalment ombrívola amb unes parets altíssimes i amb l’aigua que corre amb nosaltres: És tot un preciós espectacle.

clip_image008_thumb[2]clip_image010_thumb[1]

 

A continuació trobem el famós salt de sa Figuera. Té mala fama degut a que una persona fent fotos es va estavellar i morí. Una altra pel mateix motiu es rompé una cama; no s’asseguraren degudament i caigueren.

Haurem de canviar el nom d’aquest salt ja que una torrentada se n’ha duit la figuera i ja no hi és. Antigament es feia en dos trossos: tiràvem una corda fins la figuera on hi cabien fins un màxim de tres persones i allà passàvem una altra corda per un cordino agafat a l’arbre i fèiem el segon tros.

Avui se pot fer de dues maneres també amb dues cordes ja que al lloc de la figuera hi ha uns spits per poder tirar la corda d’ells o be, com férem aquesta vegada: una sola corda fins el final (34 metres)

Seguim fent alguns salts no tan grossos però si igual d’espectaculars.

Aviat ens trobem en una zona plana que no pareix que sigui dins el torrent ja que el travessa un camí. És el camí de s’Aladern que ve de Can Catí i puja cap el salt dels Cans, emprat avui quasi exclusivament pels caçadors i cercadors d’esclata-sangs.

clip_image012_thumb[2]clip_image014_thumb[2]

 

Ben aviat tornem a la realitat i ens fiquem dins el darrer engorjat on el torrent supera una timba de més de 50 metres que fem amb tres rappels fins que arribem finalment al gorg de Can Catí.

Aquí s’acaba la part esportiva del torrent on ens canviem, mengem i continuem pel camí del barranc fins els cotxes. I punt final.

clip_image016_thumb[2]clip_image018_thumb[2]

 

clip_image020_thumb[2]clip_image022_thumb[1]

 

· Cal dir que és un torrent, ja dels bons, que té una dificultat afegida si se troba com avui: actiu. Però ha estat encisador i com sempre amb la gent que ha respost fantàsticament.

· He d’afegir que no s’ha de subestimar mai la dificultat d’un torrent, que no és una excursió que hi pugui anar tothom i que s’ha de tenir un mínim d’experiència i mai no s’ha de fer sense gent que ho conegui.

· El recorregut tècnic és just d’uns 500 metres.

· El desnivell uns 250 metres.

· Es pot fer entre 3 i 5 hores depèn de la quantitat de gent.

· Si es fa a l’hivern o després de grans pluges cal dur neoprè.

Miquel A. Ferrer i Canals “Garrot”

 

 

Galeria de fotos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s